Publicat pe Lasă un comentariu

De ce visează oamenii?

De când umanitatea a început să comunice, omenirea a avut pe buze întrebarea „de ce visează oamenii?”. Este o întrebare pe care oamenii de știință încă o cercetează. Visele apar în timpul uneia din cele cinci etape ale somnului cunoscute sub numele de etapă rapidă de mișcare a ochilor sau etapa REM.
În timpul acestui stadiu de somn, care se întâmplă aproximativ la o oră și jumătate după ce ai adormit, ochii se mișcă rapid înainte și înapoi. Respirația este superficială și neregulată, iar tensiunea arterială și frecvența cardiacă cresc. În multe privințe, somnul REM este similar celui de a fi treaz, dar corpul nu se mișcă.
Când apar visele?
Aproximativ o cincime din totalul somnului apare în timpul stadiului REM de somn. În acest timp, oamenii de știință consideră că unul dintre răspunsurile la întrebarea „de ce oamenii visează?” este că această activitate ajută la facilitarea procesării cerebrale necesare. Cu vise sau alte stări modificate ale conștiinței, creierul este stimulat în regiunile de învățare și de memorie.
Potrivit Institutului Național de Sănătate, studiile pe animale indică că somnul REM este o etapă în care creierul sortează și prelucrează informațiile obținute pe parcursul zilei. În timpul acestei procesări, creierul preia imagini vechi împreună cu informații și se reorganizează, iar drept consecințe sunt visele.
Natura viselor
Visele pot dura de la câteva secunde până la 15 sau 20 de minute. Multe vise sunt ciudate și nu au nici o legătură cu ceea ce persoana înțelege din ele. Unele vise pot părea destul de vii și sunt uneori un simptom al unei tulburări de somn. Visătorul uneori confundă aceste vise vii cu realitatea, pentru că par rupte din realitate.
Când oamenii visează, corpul intră într-o stare de paralizie care îi împiedică să „acționeze” în vise. Aceste disfuncții, care sunt mai frecvente la copii decât la adulți, se numesc disfuncții de parasomnie. Acestea includ mersul în somn, vorbitul în somn, arousals confuz (trezitul confuz și starea de excitație), paralizie de somn.
Vise lucide
O discuție despre vise nu ar fi completă fără a observa o altă categorie de vise numită vise lucide. Un vis lucid este un vis intenționat în timpul căruia indivizii sunt conștienți că visează și caută să controleze conținutul, personajele și narațiunea.
Unii experți se pot referi la visul lucid ca la un eveniment neurologic complex care oferă o experiență extraordinară pentru indivizi. Cei care doresc să aibă vise lucide pentru confortul emoțional sau experiența în sine pot să caute serviciile unui profesionist în această direcție. Profesionistul îi îndrumă pe indivizi să își dezvolte abilitățile de a declanșa voluntar un episod de vis lucid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.